Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Sağlığınızı check edin…

Sağlığınızı check edin…

Uzun ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız hiçbir şikayetiniz olmasa da yılda 1 kez check up yaptırmanız gerekiyor. Koruyucu hekimlik ve modern tıbbın, kişilerin sağlıklı ve uzun yaşam sürmelerini amaçladığını belirten TOBB ETÜ Hastanesi İç Hastalıkları

Uzun ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız hiçbir şikayetiniz olmasa da yılda 1 kez check up yaptırmanız gerekiyor. Koruyucu hekimlik ve modern tıbbın, kişilerin sağlıklı ve uzun yaşam sürmelerini amaçladığını belirten TOBB ETÜ Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü`nden Dr. Yavuz Maşrabacı, bu nedenle hastalıkların tanısında çok önemli bir yeri olan check up`ın ertelenmemesi gerektiğini söyledi. 
ERKEN TANISI YAPILABİLEN HASTALIKLAR 
Sağlıklı olmayı fiziksel, ruhsal ve sosyal `tam bir iyilik hali` olarak değerlendiren Dr. Yavuz Maşrabacı, "Hissettiğimiz bu tam iyilik halinin devamı için yılda 1 kez check up yaptırmalıyız" dedi. Maşrabacı, check up ile diabetes mellitus (şeker hastalığı), hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, akciğer hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları, karaciğer hastalıkları (karaciğer yağlanması, hepatitler), safra kesesi ve yolları hastalıkları, meme, rahim ağzı, kalın bağırsak, prostat ve mesane kanserlerine erken tanı konabileceğini ifade etti. 
KİŞİYE ÖZEL CHECK UP 
Uzman doktorlar tarafından yapılan genel sistemik fizik muayene ile başlayan check up sürecinin kişinin yaşı, cinsiyeti, risk faktörleri ve mesleğine göre değişebildiğini anlatan Dr. Yavuz Maşrabacı, hazır programların yanında kişiye özel check up programlarının da erken tanı ve tedavide önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. 
CHECK UP ÖNCESİ DİKKAT EDİLECEKLER
Düzenli ilaç kullananların, gebelik şüphesi veya adet döneminde olanların check up öncesi doktoruna bilgi vermesi gerektiğini belirten Maşrabacı, "Testlerden en az 10-12 saat önce yemek yemeyi kesin. C vitamini kullanıyorsanız iki gün önceden ara verin. Anemi (kansızlık) nedeniyle aldığınız demir içeren ilaçlar var ise üç gün önceden bırakın. Check up tarihinden iki gün önce başlayarak kırmızı et, brokoli, turp gibi besinler ile aşı miktarda tatlı, alkol ve gaz yapıcı gıdadan uzak durun. Daha önce yapılmış laboratuvar ve radyoloji sonuçlarınızı doktorunuzla paylaşın ve rahat kıyafetler tercih edin" diye konuştu. 
CHECK UP SONRASI
Muayene bulguları, laboratuvar ve radyoloji incelemeleri sonrası, kişilerin geleceğe ait sağlık programlarının oluştuğunun altını çizen Maşrabacı, sözlerine şöyle devam etti; "Değerlendirmelerden yaşam tarzı değişikliği, uzmanların kontrolünde diet ve egzersiz programı çıkabilir. Gerekirse ilgili bölümlerden konsültasyonlar istenir ve tedavi süreci başlar." 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false